Menu

20 МАЈ – СВЕТСКИ ДЕН НА МЕТРОЛОГИЈАТА

20 Мај – Светскиот ден на метрологијата е годишен настан со кој се одбележува влијанието на мерењето врз нашите секојдневни животи. Овој датум е избран во знак на потпишување на Метарската Конвенцијата на 20 мај 1875 година, што претставува и почеток на официјална меѓународна соработка во област на метрологијата. Овој договор претставува основа за воспоставување […]

Соопштение

Соопштение за плата и измена на вредност на бод и работен час

Финасиски извештај за 2019 година

Биланс на состојба Министерство за економија – Биро за метрологија за 2019 година

Кодекс за административни службеници

Почитувани клиенти,

Ве информираме дека од 04.01.2020 година, лабораториите за калибрација на маса, температура, волумен и проток нема да издаваат сертификати за калибрација со логото на ИАРМ, туку со логото на CIPM MRA, бидејќи имаат впишано и објавено калибрациони и мерни можности (CMCs) во дата базата на Меѓународното Биро за мери и тегови (KCDB BIPM), а Бирото […]

4-ТИ СОСТАНОК НА EURAMET BOD WGCB

Во периодот од 28 – 29 Октомври 2019 година, во организација на Бирото за метрологија, во Скопје, се одржa 4-от годишен состанок на Работната група за јакнење на капацитетите на Национални Метролошки Институти, формирана во рамки на EURAMET (Европска Организација на Национални Метролошки Институти). Целта на оваа работна група е јакнење на капацитетите на институциите, […]

Бирото за метрологија организира меѓулабораториско споредување на способностите на калибрационите лаборатории за лабораториско стакло.

Почитувани,Лабораторијата за зафатнина и проток ќе организира меѓулабораториско споредување на способностите на калибрационите лаборатории за лабораториско стакло. Меѓулабораториската споредба предвидува калибрација на трансфер стандард пикнометар со номинална зафатнина 100 mL. Лабораториите кои ќе покажат интерес за учество во споредбата нека се обратат до Бирото за метрологија на емаил адреса: Anastazija.sarevska@bom.gov.mk

Бирото за метрологија организира меѓулабораториска споредба на вага со неавтоматско функционирање

Почитувани,Ве информираме дека Лабораторијата за маса на Бирото за метрологија ќе организира меѓулабораториска споредба на вага со неавтоматско функционирање. Меѓулабораториската споредба предвидува калибрација на вага со посебна класа на точност од I класа (аналитичка). Лабораториите кои ќе покажат интерес за учество во споредбата, да достават барање до Бирото за метрологија, најдоцна до 20.05.2019 година, а […]

Финасиски извештај за 2018 година

Биланс на состојба Министерство за економија – Биро за метрологија за 2018 (785 25) Биланс на состојба Министерство за економија – Биро за метрологија за 2018 (785 10) Биланс на состојба Министерство за економија – Биро за метрологија за 2018 (631 18) Приходи и расходи во текот на годината – Биланс на приходите и расходите […]

Одлука

Одлука за денот и моментот на воведувањето и денот и моментот на завршувањето на летното сметање на времето во 2019 година.

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com