Menu

Биро за метрологија, дел од билатералниот скрининг за Поглавје 1- слободно движење на стока

08/02/2023 by

Биро за метрологија, дел од билатералниот скрининг за Поглавје 1- слободно движење на стока

Во период од 06-09 февруари 2023 год. во Брисел се одржува билатерален скрининг на Република Северна Македонија и Европската Комисија, за поглавје 1: Слободно движење на стоки, поглавје во кое Бирото за метрологија учествува со два Закона: Закон за метрологија и Закон за возила. 

Предмет на скринингот е имплементација на 5 ЕУ Директиви од метрологија (Директива за мерни единици, пакувани производи, мерни шишиња, неавтоматски ваги и мерни инструменти) и 3 ЕУ Директиви за возила (Директива за одобрување на моторни возила, трактори и тракторски приколки и возила со две и три тркала), во подзаконски акти и начинот на примена на истите во Република Северна Македонија.

 Делегацијата од Бирото за метрологија, предводена од Директорката Мерита Мустафаи успешно ја презентира својата повеќегодишна работа пред членовите на Европската Комисија и доби потврда дека развојот на метрологијата оди во вистински правец и во духот на Европа.

 

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com