Menu

Лабораториите за калибрација во Бирото за метрологија се доверливи во резултатите за мерење!

На 17 и 18 октомври, од страна на Националното тело за акредитација (ИАРСМ) беше извршена реакредитација на лабораториите за калибрација. Тимот за оценка го соочинуваа: Владимир Јаневски од Институтот за акредитација на РСМ во улога на водечки оценувач и проф.д-р Давор Звиздиќ претседател на техничкиот комитет за квалитет на Еурамет, во улога на технички оценувач […]

Успешно завршен состанокот на Бордот на директори од работната група на ЕУРАМЕТ

Успешно завршен состанокот на Бордот на директори од работната група на ЕУРАМЕТ Денес успешно го завршивме тридневниот годишен состанок на Бордот на директори од работната група на ЕУРАМЕТ, чиј домаќин беше Бирото за метрологија на РСМ. Имавме плодна средба со активно учество на сите учесници кои беа физички присутни од Германија, Литванија, Естонија, Босна и […]

Бирото за метрологија, домаќин на годишниот состанок на Бордот на директори од работната група на ЕУРАМЕТ

Бирото за метрологија, домаќин на годишниот состанок на Бордот на директори од работната група на ЕУРАМЕТ Скопје, односно Бирото за метрологија на РСМ, овие три дена е домаќин на годишниот состанок на Бордот на директори од Работната група на ЕУРАМЕТ за градење капацитети на метролошките институти од европските земји. Во поздравниот говор, директорот Селами како […]

Учество на Годишниот состанок на ЕУРАМЕТ техничкиот комитет за маса и сродни величини кој се одржува во Брисел

Учество на Годишниот состанок на ЕУРАМЕТ техничкиот комитет за маса и сродни величини кој се одржува во Брисел Во Брисел- Директорот на Бирото за метрологија заедно со вработените од лабораторијата за маса  присуствуваат на Годишен состанок на Еурамет техничкиот комитет за маса и сродни величини, кој се одржува во Белгискиот национален  метролошки институт. Во рамките […]

Во Сараево се потпиша Меморандум за соработка помеѓу Бирото за метрологија на РСМ и Институтот за метрологија на БХ!

Во Сараево се потпиша Меморандум за соработка помеѓу Бирото за метрологија на РСМ и Институтот за метрологија на БХ! Во Сараево – во Институтот за метрологија на Босна и Херцеговина, директорот на Бирото за метрологија на РСМ Авдуљ Селам Селами со директорката г-ѓа Милица Ристовиќ Крстиќ, денес го потпишаа Меморандумот за соработка на двете институции […]

Работилница за калибрација на ваги и тегови

Работилница за калибрација на ваги и тегови, RISE Во периодот од 7 до 9 јуни 2023 година, RISE(Research Institutes of Sweden) беше домаќин на работилницата за калибрација на ваги и тегови, организирана од EURAMET WGCB и NPL. На оваа работилница учествуваа претставници од неколку метролошки институти од Европа, меѓу кои и вработените од лабораторијата за […]

EMPIR 19RPT02 Real Mass

EMPIR 19RPT02 Real Mass На 13-ти и 14-ти јуни, во Торино, Италија, се одржува годишен состанок на партнерите-учесници во EMPIR проектот за десеминација на килограм единица маса. Домаќин на состанокот е Метролошкиот институт на Италија (INRIM), а на состанокот присуствуваат 11 земји-преставници на Метролошките институти, полноправни членки на EURAMET.  Бирото за метрологија е претставувано од […]

Слики од настанот по повод Светскиот ден на метрологија!

Слики од настанот по повод Светскиот ден на метрологија!

Мерења кои го поддржуваат глобалниот прехранбен систем

Мерења кои го поддржуваат глобалниот прехранбен систем 20-ти мај – Светскиот ден на метрологијата го слави потпишувањето на Метарската Конвенција за единство на мерењата во светот. Темата за Светскиот ден на метрологијата за 2023 година е “Мерења кои го поддржуваат глобалниот прехранбен систем”. Оваа тема е избрана поради зголемените предизвици од климатските промени и глобалната […]

Директорот Селами на церемонијата по повод годишнината од основањето на Дирекцијата за заштита и спасување

Директорот Селами на церемонијата по повод годишнината од основањето на Дирекцијата за заштита и спасување Годишнините се можност да се направи збир на реализирани проекти и постигнати резултати. Таков беше и денешниот настан на Дирекцијата за заштита и спасување кој се одржа во просториите на Касарната Гоце Делчев во Скопје.  Во присуство на министерката за […]

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com