Menu

Инвестираме во нашиот стручен кадар!

Во период од 13.03.2023 до 17.03.2023 двајца претстваници од Министерство за економија – Биро за метрологија, Анета Атанасоски и Андреа Силјановска, присуствуаа на обука во Метролошкиот институт во Кишињев, Молдавија. Целта на обуката беше општо запознвање со начинот на работа на опремата за испитување на исправност на електрични броила, начинот на поствавување и поврзување на […]

Директорот Селами учествува на состанокот WELMEC во Германија!

Директорот Селами учествува на состанокот WELMEC во Германија! По пауза од четири години, во период од 03-05 мај 2023 година, во Германскиот метролошки институт, се одржува четвртиот годишен состанок на WELMEC, Европска организација за Законска метрологија. Бирото за метрологија на Република Северна Македониja e претставено од директорот Авдуљ-Селам Селами кој е делегат на овој состанок […]

ЕУРАМЕТ Технички Комитет за проток 18-20.04.2023

Претставници на Бирото за метрологија во период од 18-20.04.2023 година беа учесници на триесет и четвртиот ЕУРАМЕТ Технички комитет за проток (EURAMET TC – Flow Meeting 2023), кој оваа година се одржа во Љубљана, Република Словенија во организација на Националниот метролошки институт на Словенија (МИРС). На средбата беа присутни околу 55 учесници, претставници од Национални […]

Средба Селами – Спасовска

Средба Селами – Спасовска Директорот на Бирото за метрологија, реализираше средба со почитуваната професорка др. Христина Спасевска, која е претседателка на Метролошкиот совет на Бирото за метрологија.  Метролошкиот совет е советодавно тело на Бирото за метрологија, кое му дава поддршка во делот на законодавството, научната и индустриската метрологија.    Директорот Селами и претседателката Спасевска се […]

EURAMET TC-Q (Технички комитет за квалитет)

EURAMET TC-Q (Технички комитет за квалитет)                 Согласно процедурите за работа на Техничкиот комитет за квалитет на Еурамет, EURAMET TC-Q, во период од 28-30.03.2023 год. во Берн, Швајцарија, во Федералниот институт за метрологија METAS, се одржа годишен состанок на комитетот за квалитет, со цел потврдување на Системот за […]

Финасиски извештај за 2022 година

Соопштение за вредноста на работен час и бод 2023

Биро за метрологија, дел од билатералниот скрининг за Поглавје 1- слободно движење на стока

Биро за метрологија, дел од билатералниот скрининг за Поглавје 1- слободно движење на стока Во период од 06-09 февруари 2023 год. во Брисел се одржува билатерален скрининг на Република Северна Македонија и Европската Комисија, за поглавје 1: Слободно движење на стоки, поглавје во кое Бирото за метрологија учествува со два Закона: Закон за метрологија и […]

27-ма Генерална конференција за тегови и мерки во Франција

Во период од 15-19.11.2022 година, во Версај, Париз, се одржа дваесет и седмата Генерална конференција на тегови и мерки (CGPM), во рамките на активностите на Меѓународната организација на тегови и мерки (BIPM).   Генералната конференција се одржува во Версај, Париз, на свикување на Меѓународната организација, еднаш во четири години. Нејзината мисија е да дискутира и […]

Прва работна посета на Делегација од Молдавија

На 06-ти декември, 2022 година се одржа првата работна средба помеѓу преставниците на Државниот пазарен инспекторат и Националниот институт за метрологија на Република Молдавија со Директорот и вработените на Бирото за метрологија. Целта на посетата беше лабораторијата за тестирање на нафта и нафтени деривати на Бирото за метрологија и начинот на функционирање на истата, за […]

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com