Menu

Меморандум за соработка помеѓу Бирото за метрологија, PCM и Чешкиот институт за метрологија во Брно, Чешка

Денес во Брно – Чешка директорката на Бирото за метрологија Мр- Мерита Мустафаи и директорот на Чешкиот Институт за метрологија Др-Јири Тесар потпишаа Меморандум за соработка со кој се прецизираат формите на соработка кои традуционално постоеле помеѓу двете институции. Меморандумот опфаќа техничка и консултативна помош, заедничко учество на истражувачки проекти, размена на искуства од експерти, […]

Посета на учениците на Бирото за метрологија

На ден 30.11.2022 година, Бирото за метрологија имаше посета од ученици од СУГС “Марија Кири – Склодовска”-Скопје. Учениците беа запознаени со работата на Бирото за метрологија, посебно со работата на лабораториите. Претставени беа лабораториите за референтни материјали, за тестирање на квалитет на горива и за звук и акустика. Учениците и нивниот класен раководител беа запознаени […]

ДОГОВОР ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ БИРОТО ЗА МЕТРОЛОГИЈА И ДРЖАВНИОТ ПАЗАРЕН ИНСПЕКТОРАТ

На 22.11.2022 год. во просториите на Бирото за метрологија, Директорката на Бирото за метрологија, Мерита Мустафаи и Директорката на Државниот пазарен инспекторат, Анета Симеска Димоска, потпишаа Договор за соработка – Договор за уредување на меѓусебните односи за начинот на користење на лабораторијата за тестирање на квалитет на мазут, за потребите на Државниот пазарен инспекторат, кога врши […]

CEFTON состанок во Молдавија

CEFTON состанок во Молдавија Вработените г-дин Ненад Петровски и г-дин Ванчо Кацарски,  од Лабораторијата за притисок беа на дводневно патување во Кишињев, Р.Молдавија за потребите на проектот CEFTON. Патувањето се реализираше во два дена 27 и 28 Октомври 2022 година. Темата беше напредокот на реализацијата на обврските согласно проектот CEFTON. Се разгледаа обврските кои останаа […]

7th Annual Meeting of the EURAMET BoD Working Group for Capacity Building

7th Annual Meeting of the EURAMET BoD Working Group for Capacity Building На 11-ти и 12-ти октомври 2022 година, во Талин, Естонија, се одржа седмиот состанок на Директори на Националните Метролошки Институти, во рамките на Работната група за зајакнување на капацитетите на EURAMET – BoD WGCB. Целта на оваа работна група е да ја по  […]

Дводневна работолница во Прага, Чешка

Дводневна работолница во Прага, Чешка На дводневната работилница во Прага, Чешка, се разговараше за калибрација и верификација на медицински инструменти кои мерат очен притисокот.  Оваа работилница беше продолжение на активностите развиени во месец Јуни 2022 година во Мост, Р.Чешка, каде што учесници беа и група вработени во Бирото за метрологија.  Исто така, на дел од […]

Технички комитет во Шведска

Технички комитет во Шведска EURAMET TC-M Во период од 06-08.09.2022 год. Нацоналниот Метролошки Институт на Шведска (RISE) беше домаќин на редовниот, годишен состанок на EURAMET TC-M (Технички комитет за маса и сродни големини) во Борас, Шведска. На состанокот, кој за првпат после пандемијата со Covid-19 се одржа во хибридна форма, присуствуваа преставници на Метролошки институти […]

ОДЛУКА ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ НА ОДЛУКАТА ЗА ВИСИНАТА И НАЧИНОТ НА НАПЛАТУВАЊЕ НА НАДОМЕСТОКОТ ЗА УСЛУГИТЕ ШТИ ГИ ВРШИ БИРОТО ЗА МЕТРОЛОГИЈА И ОВЛАСТЕНОТО ПРАВНО ЛИЦЕ

20 МАЈ – СВЕТСКИ ДЕН НА МЕТРОЛОГИЈАТА

20 МАЈ – СВЕТСКИ ДЕН НА МЕТРОЛОГИЈАТА Темата за Светскиот ден на метрологијата во 2022 година е Метрологијата во дигиталната ера. Оваа тема е избрана затоа што дигиталната технологија ја револуционизира нашата заедница и е еден од највозбудливите трендови во општеството денес. Навистина пошироко, метрологијата, науката за мерење, игра централна улога во научните откритија и […]

Ministry of economy-Bureau of metrology. Re-evaluation report 2022

Во период од 05-07.04.2022 год. во Лисабон, Португалија, се одржа Годишен состанок на ЕУРАМЕТ – Техничкиот комитет за квалитет (EURAMET TC-Q), на кој Бирото за метрологија го преставуваа Директорот на Бирото за метрологија, г-ѓа Мерита Мустафаи и Менаџерот за квалитет на Бирото за метрологија, г-ѓа Бианка Мангутова-Стоилковска. Оваа година, согласно правилата за ре-евалуација на Системот […]

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com