Menu

Мерења кои го поддржуваат глобалниот прехранбен систем

18/05/2023 by

Мерења кои го поддржуваат глобалниот прехранбен систем

20-ти мај – Светскиот ден на метрологијата го слави потпишувањето на Метарската Конвенција за единство на мерењата во светот. Темата за Светскиот ден на метрологијата за 2023 година е “Мерења кои го поддржуваат глобалниот прехранбен систем”. Оваа тема е избрана поради зголемените предизвици од климатските промени и глобалната дистрибуција на храна во светот, чие население достигна 8 милијарди на крајот на 2022 година. Светскиот ден на метрологијата е годишно одбележување на потпишувањето на Конвенцијата за мерење на 20 мај 1875 година од претставници на седумнаесет нации. Конвенцијата ја постави рамката за глобална соработка во науката за мерење и во нејзините индустриски, комерцијални и општествени апликации. Оригиналната цел на Конвенцијата за мерење – униформноста на мерењето низ целиот свет – останува исто толку важна и денес, како што беше во 1875 година.

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com