Menu

27-ма Генерална конференција за тегови и мерки во Франција

12/12/2022 by

Во период од 15-19.11.2022 година, во Версај, Париз, се одржа дваесет и седмата Генерална конференција на тегови и мерки (CGPM), во рамките на активностите на Меѓународната организација на тегови и мерки (BIPM).  

Генералната конференција се одржува во Версај, Париз, на свикување на Меѓународната организација, еднаш во четири години. Нејзината мисија е да дискутира и да поттикне мерки, неопходни за ширење и подобрување на метричкиот систем, како и да одобри нови основни метролошки определби, кои би можеле да се направат во интервалот помеѓу состаноците.

Одлуките, кои се носат на оваа конференција, се носат со гласање на преставниците на државите, односно секоја држава има право на еден глас. Полноправните членови на Меѓународниот комитет се делегати на нивните влади.

Меѓународната организација на тегови и мерки работи под ексклузивна дирекција и надзор на Меѓународниот комитет за тегови и мерки, кој се состои од делегати на сите договорни влади“.

Министерство за економија-Биро за метрологија го преставуваа Мерита Мустафаи, Директор на БМ и Бианка М. Стоилковска, менаџер за квалитет.

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com