Menu

ДОГОВОР ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ БИРОТО ЗА МЕТРОЛОГИЈА И ДРЖАВНИОТ ПАЗАРЕН ИНСПЕКТОРАТ

23/11/2022 by

На 22.11.2022 год. во просториите на Бирото за метрологија, Директорката на Бирото за метрологија, Мерита Мустафаи и Директорката на Државниот пазарен инспекторат, Анета Симеска Димоска, потпишаа Договор за соработка – Договор за уредување на меѓусебните односи за начинот на користење на лабораторијата за тестирање на квалитет на мазут, за потребите на Државниот пазарен инспекторат, кога врши контрола на овој дериват.

Бирото за метрологија, како оператор на лабораторијата за тестирање на квалитет на течни горива располага со модерна, автоматска опрема за тестирање на 10 параметри на мазутот:

 

1

МКС EN ISO 12185:2009

Нафта и нафтени производи – Определување густина – Осцилирачка метода со U – цевка

 Мазут

2

МКС EN ISO 3405:2013

Нафта и нафтени производи – Определување на дестилационите карактеристики на атмосферски притисок

Мазут

 

3

МКС EN ISO 3104:2020

Нафтени производи – Проѕирни и непроѕирни течности -Одредување на кинематичка вискозност и пресметување на динамичка вискозност

Мазут

 

4

МКС EN ISO 10370:2016

Нафтени производи –Определување на коксен остаток-Микро метода

Мазут

 

5

МКС EN ISO 6245:2008

Нафтени производи – Определување пепел

Мазут

6

МКС EN ISO 8754:2008

Нафтени производи – Определување на содржината на сулфур – Енергетски дисперзивна рендгенска флуоросцентна спектрометрија

Мазут

 

7

МКС EN ISO 3016:2019

Нафтени и сродни производи од природни и синтетички извори – Одредување на точката на  течење

Мазут

   8

МКС ISO 3734:2007

Производи од нафта-Определување на вода и седименти во остаточните масла за горење-Метода со центрифугирање

Мазут

   9

МКС EN ISO 3170:2006

Нафтени течности-Рачно земање на примероци

                 Мазут

 10

МКС EN 14275:2015

Автомобилски горива – Оцена на квалитетот на бензинското и дизел гориво – Земање примероци од уреди за гориво во малопродажба и од уреди за издавање на гориво од комерцијални места

Бензин, Дизел, Мазут

 

Државниот пазарен инспекторат, заради спроведување на законите и подзаконски акти врз основа на кои е надлежен да спроведува инспекциски надзор на квалитетот на течните горива во постапката на вршење на инспекциски надзор, согласно овој Договор, ќе ја користи лабораторијата за тестирање на квалитет на течни горива на Бирото за метрологија.

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com