Menu

20 MAJ – СВЕТСКИ ДЕН НА МЕТРОЛОГИЈАТА – “МЕРЕЊАТА ВО ДИНАМИЧКИОТ СВЕТ“.

18/05/2016 by

 

20 мај е Светски ден на метрологијата,кога се одбележува годишнината од потпишувањето на Метарската конвенција во 1875 година. Потпишувањето на Метарската конвенција претставува  основа за воведување на  кохерентен систем на мерење во светот, кој што се заснова на научните откритија и иновации, индустриското производство и на меѓународната трговија, како и подобрување на на квалитетот на животот и заштита на глобалната животна средина.
Темата за Светскиот ден на метрологијата за 2016 година  е ” МЕРЕЊАТА ВО ДИНАМИЧКИОТ СВЕТ “. Темата оваа година е избрана како поддршка на  брзото темпо на промени во науката, како впрочем и на светот околу нас.
Во целиот свет, националните институти за метрологија постојано работат на унапредување на мерењата, воведување  на нови техники за мерење  со цел задоволување на потребно ниво на софистицираност, кое пак е директно поврзано со развојот индустријата и технологијата.

Многу мерила кои се користат за мерење предмети во движење се предмет на законско мерење (законска метрологија) радари за мерење на брзината на возилата. Исто така, броилата на електрична енергија, водомерите и сл. се мерила кои се опфатени од законската регулатива од област на метрологијата. Воведување на  новите технологии кај горните, а и многу други мерила – пласирање на пазарот  на “паметни” мерачи  за далечинско отчитување и управување повлекува и промени во начинот на мерење на  овие мерила се направи мерења, нови методи на нивна проверка,  како и  времето потребно за нивна контрола. Меѓународната организација за законска метрологија (OIML) развива меѓународни препораки, чија цел е да се усогласат и да се усогласат барањата за овие видови на инструменти од целиот свет.
Светскиот ден на метрологијата го признава и слави придонесот на луѓето кои во текот на целата година работат за општо добро во меѓународни и национални организации.

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com