Menu

20 МАЈ – СВЕТСКИ ДЕН НА МЕТРОЛОГИЈАТА

31/05/2022 by

20 МАЈ – СВЕТСКИ ДЕН НА МЕТРОЛОГИЈАТА

Темата за Светскиот ден на метрологијата во 2022 година е Метрологијата во дигиталната ера. Оваа тема е избрана затоа што дигиталната технологија ја револуционизира нашата заедница и е еден од највозбудливите трендови во општеството денес. Навистина пошироко, метрологијата, науката за мерење, игра централна улога во научните откритија и иновации, индустриското производство и меѓународната трговија, во подобрувањето на квалитетот на животот и во заштитата на глобалната животна средина. Светскиот ден на метрологијата е годишна прослава на потпишувањето на Конвенцијата за метри на 20 мај 1875 година од претставници на седумнаесет нации. Конвенцијата ја постави рамката за глобална соработка во науката за мерење и во нејзините индустриски, комерцијални и општествени апликации. Оригиналната цел на Конвенцијата за мерење – униформноста на мерењето во светот – останува исто толку важна и денес како што беше во 1875 година. Проектот Светски ден на метрологијата го реализираат заеднички БИПМ и ОИМЛ.

По тој повод во Бирото за метрологија беше промовирана новата опрема набавена преку  IPA проектот. На промоцијата присустуваа министерот за економија Крешник Бектеши и Амбасадорот на ЕУ во Република Северна Македонија Дејвид Гир.

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com