Menu

Почитувани клиенти,

30/12/2019 by

Ве информираме дека од 04.01.2020 година, лабораториите за калибрација на маса, температура, волумен и проток нема да издаваат сертификати за калибрација со логото на ИАРМ, туку со логото на CIPM MRA, бидејќи имаат впишано и објавено калибрациони и мерни можности (CMCs) во дата базата на Меѓународното Биро за мери и тегови (KCDB BIPM), а Бирото за метрологија е потписник на Меѓународен договор за меѓусебно признавање на сертификатите за калибрација во цел свет.
Лабораторијата за маса, освен калибрација на тегови, врши и калибрација на ваги, метода за која не постои декларирање на калибрациони и мерни можности во KCDB BIPM, но со оглед на фактот дека мерниот опсег и декларираната мерна неодреденост кај вагите најмногу зависи и не може да биде помала од декларираната мерна неодреденост на теговите, кои се користат во методата за калибрација на ваги (според референтниот документ EURAMET cg-18/04), а за тие тегови лабораторијата има објавено и потврдено CMCs, истите го покриваат и опсегот на декларирање на мерна неодреденост и кај вагите.
Калибрационите и мерни можности на овие лаборатории може да ги проверите на: https://www.bipm.org/kcdb/cmc  со внесување на името на државата: “North Macedonia”

Останатите лаборатории за калибрација остануваат под Национална акредитација во опсег, дефиниран во прилогот од сертификатот, кој е објавен на нашата web страна:  http://www.bom.gov.mk/kalibracija

Leave a Reply

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com