Menu

Прва работна посета на Делегација од Молдавија

07/12/2022 by

На 06-ти декември, 2022 година се одржа првата работна средба помеѓу преставниците на Државниот пазарен инспекторат и Националниот институт за метрологија на Република Молдавија со Директорот и вработените на Бирото за метрологија. Целта на посетата беше лабораторијата за тестирање на нафта и нафтени деривати на Бирото за метрологија и начинот на функционирање на истата, за потребите на Државниот пазарен инспекторат (ДПИ) на Република Северна Македонија. Колегите од Молдавија имаа прилика да го проследат целиот процес на тестирање на квалитетот н нафтените деривати во лабораторијата и да добијат одговор на сите прашања, околу начинот на кој инспекторите од ДПИ, во соработка со стручниот персонал од лабораторијата на Бирото, вршат контрола на нафтените деривати, кои се пуштени на пазарот во Република Северна Македонија. Преставниците на Молдавскиот метролошки институт ги посетија и лабораториите за калибрација на Бирото за метрологија и изразија желба да ја продлабочат соработката со персоналот од лабораториите, во поглед на размена на знаење и метролошки искуства, која би се дефинирала и потврдила со потпишување на Меморандум за соработка. Во тој контекст, Директорот на Бирото за метрологија, М-р Мерита Мустафаи истакна дека Бирото за метрологија е секогаш подготвено да им излезе во пресрет на сите метролошки организации, кои се залагаат за развој и напредок на метрологијата и дека оваа посета отвора можност за долгорочна соработка во интерес на двете земји.

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com