Menu

Дводневна работолница во Прага, Чешка

13/10/2022 by

Дводневна работолница во Прага, Чешка

На дводневната работилница во Прага, Чешка, се разговараше за калибрација и верификација на медицински инструменти кои мерат очен притисокот.  Оваа работилница беше продолжение на активностите развиени во месец Јуни 2022 година во Мост, Р.Чешка, каде што учесници беа и група вработени во Бирото за метрологија.  Исто така, на дел од заинтересираните страни од различни земји од Европа беа презентирани и неколку трудови и истражувања кои се однесуваат на унифицирана метода за калибрација на овој вид инструменти.

 Дел од проектот „ЦЕФТОН“ се државите како Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Молдавија и Чешка како носител на проектот.

 

Проектот има за цел да ги информира и обучи вработените во метролошките институции низ Европа во врска со верификацијата и калибрацијата на медицинските инструменти кои го мерат очниот притисок.  Во овој период додека трае проектот, тимот од Република Северна Македонија ги доби потребните практики за да започне нова етапа во оваа област на метрологијата во земјата.  Овој проект е поддржан од Еурамет.

 

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com