Menu

Интеркомпарација на електрични величини

01/02/2013 by

Лабораторијата за AC/DC ниска фреквенција при Бирото за метрологија е пилот лабораторија за областа  „РТ 5 – електрични величини“ во склоп на проектот “IPA 2011 Quality Infrastructure – Western Balkans and Turkey”.

Во РТ 5 групата уште учествуваат и Националните Метролошки Лаборатории од Црна Гора, Босна и Херцеговина, Албанија, Косово и Хрватска како и Лабораторијата за тестирање и калибрација при Институтот за електротехника од Србија. Споредбата се остварува со дигитален мултиметар со 8.5 дигити и ги опфаќа сите пет величини: еднонасочен напон, наизменичен напон, еднонасочна струја, наизменична струја и отпорност. Проектот е започнат во септември 2012 година и е планирано сите земји учеснички да завршат со мерењета до јуни 2013 година, додека конечните резултати е планирано да бидат објавени во септември 2013 година.

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com