Menu

МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО ДМДМ НА РЕПУБЛИКА СРБИЈА

24/07/2012 by

На 24 Јули 2012, Бирото за метрологија на Република Македонија и Дирекцијата за мерки и скапоцени метали (ДМДМ) на Република Србија, потпишаа Меморандум за разбирање и соработка.

На свечениот чин на потпишување на Меморандумот за разбирање и соработка присуствуваа директорот на Бирото за метрологија, г-н Димитар Парнарџиев и г-ѓа Вида Живковиќ, директор на Дирекцијата за мерки и скапоцени метали.

Двете институции се носители на метролошка инфраструктура на национално ниво и како такви претставуваат клучeн елемент во изградбата на инфраструктурата за квалитет на своите држави, а и пошироко.

Потпишувањето на овој меморандум за разбирање, воедно претставува поттик за продлабочување на сооработка меѓу институциите, отвара можности и перспективи, пред се од аспект на размена на информации и искуства од областа како на научната така и во законската метрологија, преку организација на меѓусебни посети на експерти, организација и учество на семинари, работилници, во насока на јакнење на капацитетите на институциите.
Бирото за метрологија, досега има остварено соработка со Националноит Институт за метрологија на Република Турција (ТУБИТАК УМЕ), Генералниот Директорат за метрологија на Република Албанија (ДПМ) и Институтот за метрологија на Република Словенија (МИРС) и Институтот за метрологија на Република Бугарија (БИМ).

 

{gallery}stories/galerii/2012.07.24,limit=0,random=1,width=200,height=150,gap_h=15,gap_v=15,displayarticle=0,caption=0,image_info=0{/gallery}

 

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com