Menu

Работна посета во Софија Р.Бугарија

24/07/2014 by

На 24.07.2014 година на покана од овластената лабораторија за верификација на дијафрагмени, ротациони и турбински гасомери и електронски коректори на зафатнината на природен гас (тип 1 и тип 2) ОВЕРГАС од Софија, Република Бугарија, Директорот на Министерство за економија – Биро за метрологија м-р Димитар Парнарџиев во придружба на државни службеници од Министерство за економија – Биро за метрологија реализираа посета на наведената лабораторија.

Посетата опфати разгледување на мерната еталонска опрема на лабораторијата и разговор со раководството на лабораторијата за можна понатамошна соработка за искористување на капацитетите на оваа лабораторија со цел верификација на гасомери и електронски коректори на гас.

По воспоставувањето на водоводната, електричната, телеграфската, телефонската, радио, телевизиската, интернет и топлификационата мрежа, во нашата татковина се повеќе се размислува за целосен развој и на гасоводната мрежа. Паралелно со развојот на наброените мрежи се јавуваше и потребата за испитување и верификација на комуналните мерила (водомери, мерила за електрична енергија – електрични броила (струјомери), мерила за топлинска енергија (калориметри), смарт мерила, гасомери и електронски коректори на зафатнина на гас. Во Република Македонија се уште не постои лабораторија за испитување и верификација на гасомерите и електронските коректори на зафатнина на гас. Министерството за економија – Биро за метрологија како орган одговорен за одржување на метролошкиот систем во Република Македонија ќе направи напори за формирање на лабораторија за оцена на сообразност и верификација на наведените типови на мерила.

 

{gallery}stories/galerii/rab.poseta_na_sofija,limit=0,random=1,width=200,height=150,gap_h=15,gap_v=15,displayarticle=0,caption=0,image_info=0{/gallery}

Switch The Language
  Scroll Up

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com